tiistaina, syyskuuta 15, 2009


Uutuuksia ja sahaamista


Ostin eilen Valkeakosken torikauppiaalta kengät. Mitä sievimmät työkengät naulan kestävällä pohjalla ja taakanpudotukselta suojaavalla kärjellä. Jämäkkä pohja tekee niistä jalkaan mukavammat kuin monista ns. kävelykengistä. Jos en välttämättä leipätyössä aina tarvitsekaan, on käyttöä varmasti muuten.

Töihin tuli uusi hieno pöytätietokone. Asensin käyttöjärjestelmäksi Windows 7 Professionalin. Ohjelmisto julkaistaan suurkulutuskäyttöön ensi kuussa, mutta volyymilisenssin käyttäjät, kuten ammattikoulun kaltainen school agreement -asiakas – on voinut ladata suomenkielistäkin versiota verkosta jo jonkin aikaa. Tutustumiseni uuteen työasema-Windowsiin oli ensimmäinen laatuaan, eikä voi moittia. Siirtymä Windowsin vanhasta kunnon XP-versiosta voi olla suuri, mutta Vistaan tutustuneelle mitätön. Asennus on identtinen Vistan kanssa, eikä käytössäkään ole juuri eroa. Työpöydän alareunan tehtäväpalkki on asiallisesti toteutettu kaikkine räätälöintimahdollisuuksineen. Olen kuullut sitä kutsutun Mac OS -kopioksi, mutta ellen aivan väärin muista, ovat KDE- ja Gnome-työpöytäjärjestelmät tarjoilleet samantyyppistä Linuxissa jo useamman vuoden. Voi olla, että 7 on hyötykäytössä rivakampi kuin Vista, mutta kohtuullista näytönohjainta sekin vaatii. Intelin yhdysrakenteisella taitaa jäädä monenlaista hauskaa hyödyntämättä.

Iltapuhteena pätkin taannoisen tuuli-illan alas pudottaman tuhdin vaahteranhaaran. Ajattelin pudokkaan olevan sen verran kovaa puuta, että otin työkaluksi sähkösahan – oikeaa moottorisahaa emme omista. Voi olla, että sähkökaapelien kelaamiseen ja sahan puhdistukseen kulunut aika huomioiden puu olisi tullut pätkittyä melkein yhtä nopeasti käsisahalla. Mutta saipahan käsiin teräketjuöljyn tuoksun.

2 kommenttia:

Jussi Kallioniemi kirjoitti...

Taitaa lisäksi intelin 945 sarjalaisilla jäädä aerotkin pois. Eli jos efektit haluaa joutuu erillisen ohjaimen hankkimaan.

Uakki ainakin on paremmin hoidettu 7 ja ajuritukikin on vistan takia paremmmin tuettu, kun osa ajureista käy suoraan 7 winkkariin.

Hyvärinen J. kirjoitti...

Näin on, 945-sarjalaisten GMA950-näyttöpiireillä ei paljon Aeroja katsella. Tässä kyseisessä pöytäkoneessa on Intelin G31 "Bearlake G" -piirisarja ja siten GMA3100-näyttöpiiri. Windowsin oma luokittelu antaa Aero-suorituskyvyksi "mahtavat" 2,5 pistettä. Voisi ehkä sanoa, että ei pyöri, mutta kääntyilee. Toisaalta eipä toimistokäyttö kovin ihmeellistä grafiikkaa kaipaakaan.

UAC:stä olen samaa mieltä. Oli piristävää huomata, kun asetuksia säätäessä ei joka välissä pyydetty vahvistusta. Vistan UAC:sta tulevat mieleen ne vitsit, joissa jalankulkijoille puuhattiin kypäräpakkoa. Ajurituesta en ole saanut vielä juurikaan kokemuksia, kun peruskokoonpanon ulkopuolisia oheislaitteita on vain yhden peruslasertulostimen verran.