torstaina, heinäkuuta 30, 2009


ATK-ongelmia


En ehtinyt käyttää uutta kannettavaa tietokonettani kahta kuukauttakaan, kun se piti lähettää takuuhuoltoon. IBM-perilliseltä en olisi osannut odottaa aivan moista, kun nyt varakoneena käyttämäni, fyysisen näyttövaurion aikanaan kokenut Mikromikko-perillinen, toimii naftaliinista otettuna kuin sitä olisi käytetty viimeksi eilen.

Lenovosta hajosi ilmeisesti näytönohjain. Laite pimeni yhtäkkiä, ja uudelleenkäynnistysyritys aiheutti vain piipitystä. Ohjekirjan perusteella tulkitsin äänimerkit näytönohjainvauriosta kertovaksi. Tuon tyyppisillä laitteilla on takuuhuolloissaan se hyvä puoli, että korjaukseen lähtevän koneen kiintolevyn sai jättää kotiin. Ei tietenkään ole oikein olla ottamatta varmuuskopioita - onneksi en enää opeta ATK:ta ("älkää tehkö, kuten minä teen, vaan kuten minä opetan") - mutta huoltoon lähettäminen olisi viivästynyt, jos olisin joutunut kaivamaan tarpeelliset tiedostot talteen ennen sitä. Operaatiota hankaloitti se, että työmaan varastoista löytyi tähän hätään sovitin 2½-tuumaisille IDE- vaan ei SATA-kiintolevyille. Luottoliikkeestä sain lainaksi tarvitsemani - kiitos, Mika.

Tämän Fujitsu-Siemensin mukana tuli aikanaan Norman-virustorjuntaohjelmiston lisenssi kolmeksi vuodeksi. Se ei ole mikään state-of-art-ohjelmisto, mutta toimii. Ensimmäisen vuoden käytin tietokonelehden mukana tullutta CA-virustorjuntaohjelmiston vuosilisenssiä. Niinpä Normanilla olisi ollut käyttöaikaa ensi talveen saakka. Lenovon koneen mukana tuli vain kuukauden lisenssi McAfeen tietoturvaohjelmistosta. McAfee taisi olla ensimmäinen virustorjuntaohjelma, johon DOS-aikakaudella tutustuin. Sen tekemä alkutarkistus oli helppo liittää MS DOS:n käynnistysrutiineihin. Nykyinen McAfee-paketti olisi vaatinut paitsi euroja myös paljon gigahertsejä ja -tavuja, ja lisenssin umpeuduttua asensin virustorjunnaksi ilmaisen ja näppärän Avira AntiVir Personalin, josta olen oppinut vuosien saatossa pitämään. Toisella yksityiskäytössä laillisesti ilmaisella eli AVG:lla on vankka suosijakuntansa, mutta Avira tekee minusta yhtä hyvää työtä AVG:ta nopeammin.

Vielä varoitus Windows Vista Professionalin käyttäjille: automaattisesti vastaanotettaviin päivityksin kuuluva Internet Explorer 8:n yhteensopivuusnäkymän luettelon päivitys saattaa näemmä aiheuttaa ongelmia. Ongelma ilmenee siten, että uudelleen käynnistyessään Windows on suorittavinaan päivitysprosessin vaihetta 3/3, mutta käynnistyy sen jälkeen taas uudelleen. Tämä uudelleenkäynnistyssilmukka ei lopu. F8-näppäimellä esiin saatavista eri käynnistysvaihtoehdoista (vikasietotila yms.) ei ole apua. Ratkaisuna ongelmaan on järjestelmän käynnistäminen Windowsin asennuslevyllä (hyvä syy suosia laillisia ohjelmistoja ja laitteita, jotka pystyvät lataamaan käyttöjärjestelmän asennuslevyltä) ja järjestelmän palautustoiminnon suorittaminen asennuslevyltä siten, että järjestelmä palautetaan sellaisen palautuspisteen kohdalle, jossa sen muistetaan varmasti toimineen.

Ei kommentteja: