maanantaina, joulukuuta 22, 2008


Pitäjähistoria valmistui


Päiväohjelmassa oli torpan joulusiivous, molemmilla asukkailla kun sattui olemaan vapaapäivä. Räntäsadekaan ei juuri mattojen ulkoilutusta päässyt häiritsemään.

Urjalan takana on kuulemma rautatien ajolanka poikki. Ilmankos junia ei ole illan aikana näkynyt eikä kuulunut.

Lähes seitsenvuotinen urakka tuli päätökseen, kun pitäjähistoria, Akaan historia 3, julkaistiin illansuussa kaupungintalolla. Tulin aikanaan nimetyksi mukaan historiatoimikuntaan lähinnä rautatiehistorian harrastuksen ansiosta. Mukana oleminen oli varsin vaivatonta. Kokeneena paikallishistorioitsijana kirjoittaja, ulkoasianministeriön emeritusarkistonjohtaja M. Favorin, ei tarvinnut paljonkaan toimikunnan apua.

Nyt ilmestynyt kolmas osa noudattelee aikaisempien osien kirjoittajien, historiaprofessoriveljesten S. ja P. Suvannon - Seppo kuulemma on juuri äsken siirtynyt tuonpuoleisten arkistojen äärelle - annales-henkisiä linjauksia. Päivänpoliittisille kysymyksille annetaan sellainen pintakohinan painoarvo, joka niille paikallisyhteisönkin historiassa kuuluu, ja keskitytään pidempikestoisiin ilmiöihin elinkeinojen, väestökehityksen ja talouden näkökulmista. Ainoa poikkeus yleisestä linjasta on sisällissodan ajan tapahtumien sangen tarkka selostus, mitä 1950-luvulla kirjoittanut Pekka Suvanto ei katsonut voivansa vielä tehdä - ja tekstissään sen reilusti tunnustikin. Favorin taas piti velvollisuutenaan kirjoittaa asiasta lähestulkoon kaiken sen, mitä arkistolähteiden pohjalta voidaan, ja teki työn nähdäkseni varsin tunnollisesti. Tästä nyt julkaistusta "virallisesta" näkemyksestä arvatenkin jaksetaan vielä jonkun aikaa keskustella eri näkökannoista käsin.

Rauhallinen on kuitenkin se termi, johon kirjoittaja tiivistää paikkakunnan kehityksen viimeistään 1930-luvulta eteenpäin. Rautatien risteysasemaksi päätyminen 1870-luvulla oli suuri asia, ja rautatiekaluston liukulaakereilla lepäiltiin vuosikymmeniä. Rautatie tarjosi logistisen option, josta oltiin tietoisia, mutta jota ei aina kovin innokkaasti hyödynnetty. Sen sijaan "pehmeät arvot", kuten erilainen harrastus- ja hyväntekeväisyystoiminta kukoistivat. Joka tapauksessa eteenpäin on aina menty. Eikä läheskään aina heikoin tuloksin.

Ei kommentteja: