perjantaina, elokuuta 12, 2005


Punk is not dead


Otsikon lause on mehiläistarhaajan painajainen suomennettuna ja suomalaisittain lausuttuna. Varroapunkki on mehiläisissä elävä loinen, joka syö voiman niin kehittyvistä kuin aikuisistakin mehiläisistä imemällä niiden verinestettä. Punkinpuremat altistavat mehiläisen myös virustaudeille. Punkki alkoi levitä 1950-luvulla. Suomeen se saapui idästä 1980-luvun alussa. Turun seudulla sitä tavattiin ensimmäisen kerran vuonna 1992. Nyt se on levinnyt mm. Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle saakka, eli punkkivaara koskee käytännössä koko maan mehiläistuotantoalueita.

Punkkia torjutaan luonnonmukaisesti muurahaishapolla tai tymolilla. Viimeksimainitussa kyse on timjamista eristetystä aromaattisesta öljystä. Veimme pesille tymoltyynyt ja samalla lisäsimme hieman sokeriliuosta ruokintalaatikoihin. Siipikarja oli ennennäkemättömän kiukkuista. Se johtui todennäköisesti suurelta osin päälle nousevasta ukkosrintamasta.

Hunajaa Vesilahdelle viedessään ja tymoltyynyjä hakiessaan puolisoni mukaan oli tarttunut uusi hunajalinko. Näyttää maallikon silmiin asialliselta peliltä. Kotimaassa noita ei ikävä kyllä enää valmisteta. Ehdolla oli pari italialaista mallia ja tämä saksalainen. Koska italialaiset eivät tunnetusti osaa tehdä syötäväksi kelpaavaa ruokaa (eikö olekin italiaanoille noloa, että turkkilaisten ja kurdien on pitänyt lähteä maailmalle näyttämään, miten niitä pizzoja oikein tehdään?), ei heidän valmisteisiinsa voine luottaa elintarvikkeiden tuotannonkaan osalta.

Mutta yhtä kaikki, toivomme että punkki on pian kuollut.

Ei kommentteja: