lauantaina, joulukuuta 21, 2013

Huonon onnen siivouspäivä

Aloiteltiin perjantai-iltana joulusiivousta saunan ja pesuhuoneen kuurauksella. Operaatio sujui, mutta sen jälkeen hanoista lakkasi tulemasta lämmintä vettä. Lämminvesivaraajakomerosta kuului pahaenteinen sihinä, ja kurkistus sinne tuotti jouluyllätyksen, jota kukaan pientalon asukas ei kohdalleen toivo. Putkirikko, ensimmäinen laatuaan tässä asuessamme.

Ei muuta kuin vauhdilla lämminvesilinjan hana kiinni ja kuivaamaan betonilattialle päässyttä vettä tekstiilien ja puhaltimen kanssa. Varaajakomerossa on tietenkin lattiakaivo, mutta pienestä reiästä paineella tullut vesi oli etsiytynyt muuallekin kuin sinne.

Reikä löytyi lämminvesilinjan haaroituskappaleen päättävästä hatusta. Ilta ja aamu oltiin ilman lämmintä vettä. Noin lyhytaikainen mukavuuspuute ei ollut suuren suuri, mutta mieleen ehti tulla monenlaisia jos-skenaarioita. Vaikkapa se, että tässäkin talossa on aikanaan ollut muuripata. Sellaisesta olisi paljon iloa, jos. Mutta kun ei, niin ei.

Lauantaina lähdin käymään kylän putkiliikkeessä heti sen avautumisaikaan. Uusi hattu löytyi hyllystä muutamalla eurolla. Kysyin ammattilaisvinkkiä vanhan hatun irrotukseen, mutta ei siihen kuulemma auta kuin tarpeeksi iso jakoavain ja pihdit ja paljon voimaa.

Sellaisia saa jäsenetuna lainaksi melkein putkiliikkeen naapurista, tuumin, ja käväisin pitkästä aikaa veturitallilla. Tarjolla olleista työkaluista riitti pienemmän pään kokoluokka. Kotimatkalla ostin torilta joulukuusen, forssalaisen palsamipihdan. Torin ympäristö tulvi koululaisia, jotka olivat matkalla kirkkoon päättämään syyslukukauttaan.

Putkihatun vaihdossa puolisoni väänsi jakoavainta ja minä pidin pihdeillä putkea paikallaan. Jälleen pääsin hämmästymään, miten niin pieneen pakettiin mahtuu niin paljon voimaa. Hattu lähti kiertymään auki kevyen näköisesti. Uusi solahti kierteille helposti: sen tiiviste ei enää edellytä putkiteippiä.

Siivouspäiväksi saatiin kuin saatiinkin lämmintä vettä. Putkenkorjaus vei sen verran aamun aikaa, että sadealue ehti yli ennen kuin pääsin paukuttamaan mattoja pihalle.

Siivous sujui hyvin siihen asti, kun pölynimuri lakkasi toimimasta. Onneksi oltiin jo pitkällä iltapäivässä, ja vain kuisti jäi harjalla lakaistavaksi. Kodinkoneiden kanssa on ollut viimeisen kuukauden aikana huonoa onnea. Itsenäisyyspäivän alla meni vasta kymmenvuotias jääkaappi - se tosin tuli kuntoon, kun kodinkonekorjaaja kävi vaihtamassa termostaatin - ja nyt kolmivuotias pölynimuri. Saa nähdä, onko laite korjattavissa vai meneekö uuden hankkimiseksi.

Ei kommentteja: