sunnuntaina, joulukuuta 15, 2013

Myrskyn jälkeen on poutasää

Työviikosta leijonanosa meni Kuopiossa Pelastusopistolla, valmiussuunnittelun peruskurssin jälkimmäisellä lähiopetusjaksolla. Voin olla tyytyväinen, kun työn puolesta olen tänä vuonna päässyt kahdelle mainiolle pidemmälle kurssille.

Lauantai meni kotipihalla Seija-myrskyn jälkiä korjaillessa. Onneksi ei tullut tuhoja, mutta koivunrisuja piti kerätä viisi kottikärryllistä.

Sen sijaan autotallin sähköistyksessä oli ilmennyt outoja piirteitä jo ennen myrskyä. Pihavalon toinen liiketunnistin oli lakannut toimimasta jo aikaa sitten. Hiljattain sain sen viimeinkin vaihdetuksi, kun paikallinen maatalousliike myi niitä halvalla. Asentaminen oli helppoa: runko kiinni seinään ja sisältä tulevat johtimet sokeripalaan tunnistimesta tulevien vastaavien kohdalle. Ei toiminut. Halvalla ei saa hyvää, ajattelin. Sitten alkoi oven nostolaite temppuilla: suostui toimimaan vain, kun ulkovalot olivat päällä. Kun risusiivouksen jälkeen oli vielä reilusti valoisaa aikaa, otin asiakseni selvittää sähköongelmaa. Löytyihän se. Värikoodien perustella olin kytkenyt sisältä tulevan ruskean vaihejohdon tunnistimen ruskeaan (L1) ja mustan mustaan (L2). Mutta rakennuksen sähköasennukset aikanaan tehnyt on käyttänyt vaihejohtimia hieman luovasti liiketunnistimien johdotuksen kohdalla - jossakin kohden ruskea on vaihdettu L2:n johtimeksi ja musta L1:n. Asialle on luultavasti ollut jokin hyvä syy - tai sitten ei - mutta noin kytkettynä se ainakin oli toiminut toistakymmentä vuotta ennen kuin satunnainen angry bird tai muu projektiili rikkoi liiketunnistimen kuvun. Nyt se taas toimii, joskin parin illan käyttökokemuksen perusteella arvelen, että vielä kerran täytyy kiivetä tikapuille hienosäätämään tunnistimen suuntausta.

Sunnuntaiaamupäivänä laitettiin jouluvalmistelut alulle ja leivottiin kolme keksilaatikollista pipareita, vanhalla hyväksi todetulla Paraisten reseptillä. Muita joululeivonnaisia ei vuosikausiin ole tehty - piparit riittävät hyvin.

Iltapäivällä käytiin urheilutalon kuntosalilla, jossa oli sunnuntaiseksi yllättävän paljon väkeä. Hallissa pelattiin miesten ykkössarjan etelälohkon lentopallo-ottelua. Kotijoukkueella oli hyvin kannattajia - en paljon liioittele sanoessani, että katsomo oli täynnä väkeä.

Ei kommentteja: