torstaina, kesäkuuta 13, 2013Valokuvatorstain lööppi

Valokuvatorstain viikon aihe on lööppi. Roskalehdistö uutisoi tasoristeysonnettomuuksista mielellään tyyliin "Juna ajoi auton päälle".

Media on tässä kohden useimmiten väärässä. Juna kun ei Suomen oikeusjärjestyksessä koskaan aja auton yli. Sen sijaan autoilija valitettavasti joskus ajaa junan alle. Tieliikennelain 7.1 §:n mukaan Junalle on annettava esteetön kulku. Junalla tarkoitetaan tässä pykälässä jokaista rautatiekiskoilla kulkevaa laitetta. Samaisen lain 48.1 § säätää junalle etuajo-oikeuden myös hälytys- ja poliisiajoneuvoihin nähden

Junan etuajo-oikeus on vahvemman oikeus. Viime kädessä taustalla eivät ole Suomen vaan fysiikan lait.

Kuvan esittämä tilanne - jos kyseessä ei olisi ollut vapaaehtoistahojen valmiusharjoitus - olisi tarjonnut aiheita lööppeihin, myös niihin virheellisiin.

Nyt kun kesä taas rehevöittää maisemaa, kannattaa olla tasoristeyksissä tarkkana. Myös - ja erityisesti - niissä, missä ei ennenkään ole sattunut junaa kohdalle.

6 kommenttia:

pappilanmummo kirjoitti...

Totta!

Ari kirjoitti...

Vanha lättähattu :)

Ilona Winebridge kirjoitti...

kun naapurin pappaa nuorenamiehenä ratatyömaalla veturi kolhaisi, hänet vietiin sairaalaan tarkastettavaksi. työnjohtajan soittaessa lääkäri kertoi, ettei potilaalla ole mitään hätää, mut potilas ol huolissaan, et tulik veturiin klummu.

Hyvärinen J. kirjoitti...

Ari, eihän tuo vanha ole, vaan uusin sarjastaan :) Nro 4216 rullaili ulos Valmetin tehtaalta valmistussarjansa viimeisenä niinkin myöhään kuin vuonna 1963.

Ilona, aika yleinen asenne VR:llä silloin joskus :)

Fotaaja kirjoitti...

Lättähattu, oi aikaa kun itsekki tollisella matkusti suureen maailmaan :)

Millin kirjoitti...

Lööpit ovat useinoudosti otsikoitu. totuus om aivan muuta.