torstaina, joulukuuta 06, 2012

Valokuvatorstain voima

Valokuvatorstai-blogin itsenäisyyspäiväviikon aikeena on voima.

Kuvassa nähdään suomalaista vetovoimaa talvisissa maisemissa, Kolarissa maaliskuussa 2009. 

Veturi on viimeistä Suomessa valmistettua linjaveturityyppiä edustava Dr16 nro 2812. Tämä yksilö on valmistunut Tampereella Transtech Oy:n, aiemmin Valmet Oy:nä tunnetun merkittävän suomalaisen veturinvalmistajan vuonna 1991. 

Moottorin teho on 2 280 hevosvoimaa. Moottoritehossa jäädään selkeästi vanhemmalle Sr1-sähköveturillemme ja tehokkaimmalle dieselveturillemme Dr13:lle.

Mutta sitä varsinaista veturin voimaa, vetovoimaa, tässä on 270 kilonewtonia. Se on vain 10 kN vähemmän kuin Sr1:n maksimi ja reilusti enemmän kuin sen jatkuva vetovoima, varsinkin kuumana ajettaessa.


4 kommenttia:

Ari kirjoitti...

Vetureissa on voimaa

ilona winebridge kirjoitti...

tästä löytyy voimaa toden totta, miten kauniita vanhat junat ovatkaan, jo niiden päältä näkee, että ne on rakennettu kestämään, oikeita voimanpesiä!
odotan kesäisin aina päivää, milloin vanha höyryveturi kulkee kotimme ohitse

Hyvärinen J. kirjoitti...

Totta, vetureissa on voimaa. Onhan sitä vaikkapa lentokoneissakin ja moninkertaisesti enemmän. Mutta veturissa raskaaseen metalliin verhoutunut voima näyttää jykevältä.

Olen samaa mieltä vanhojen veturien estetiikasta. Erityisesti höyryveturit ovat viehättäviä. Niiden tekniikkaa ei ole kiteytetty kiteisiin, vaan kaikki oleellinen on nähtävissä, kuultavissa ja haistettavissa.

Minäkin odotan jo sitä päivää, kun pääsen - toivottavasti - taas kesällä latomaan halkoja veturin tenderiin :-)

Unknown kirjoitti...

Hieno kuva. Voimallisia välineitä ovat veturit.