lauantaina, toukokuuta 26, 2012

Turvahommia vapaa-ajallakin


Työviikon työsuojelukurssilta oli lauantaina hyvä jatkaa samassa aihepiirissä kolmannen sektorin ja viranomaisten Turva 2012 -harjoituksessa Räyskälässä. Paikalla oli pelastuslaitosta, poliisia, sotaväkeä, kaarttia/suojeluskuntaa, ristiä ja vapepaa. Jäsenkorttien puolesta oli varaa valita, ja valitsin viimeksimainitun. Toiminta-alueelle soveltuen ratkottavaksi oli lavastettu ilmailuonnettomuus, jossa vapepalaisten hommana oli kahden pahemmin loukkaantuneen välitön ensiapu ja evakuointi sekä kolmen laskuvarjolla pelastautuneen etsiminen metsästä.

Paikalle odotettiin enemmän kuin me 130 saapunutta, ja tehtävät olivat jokseenkin laajoja käytettävissä olleeseen toimijajoukkoon ja aikaan nähden. Tositilanteessa asioita tietenkin hoidetaan niin kauan kuin ne on hoidettu, mutta nyt valmiiksi suunniteltu aikataulu, valmiiksi suunnitellut tehtävät ja odotettua pienempi osallistujamäärä loi kokonaisuudesta hieman epärealistisen. Mutta sen kaikki tekivät, mihin resurssit riittivät.

Aluksi odottelua, sitten muutama tunti säpinää. Rivimiehenä oli helppoa olla. Muutama teki itselleen sauvan metsäretkeä varten. Yksi nimesi omansa Galdalfiksi, minä Moosekseksi. Mooses tosin jäi, kun sain tehtävän etsintäketjun suunnistajana. Kaksi kättä varattuna ei tuntunut hyvältä idealta kansan johdattamisessa korpivaelluksella.

Ennen on pelastuspalvelutoimissa päästy parhaimmillaan poliisiauton tai ambulanssin kyydissä, mutta nyt oli kulkupelinä Sisun raskas maastokuorma-auto. Armeija-aikana 80-luvulla matkustettiin toisinaan vastaavilla, tosin tuolloin enimmäkseen Zil-merkkisillä. Kertausharjoituksissakin vielä seuraavalla vuosikymmenellä. Paljon on armeijan henkilöstön kuorma-autokuljetuksissa muuttunut niistä ajoista. Nyt oli lavalla melkeinpä pehmustetut penkit turvakaarineen. Eikä niitä ollut kuin kahdeksalle. Erityisen tylsää oli, että takakuomua ei enää saanut pitää auki ajon aikana. Ja se, että varusmieskuljettaja ei pyynnöstä huolimatta suostunut tarjoamaan niinsanottua lavasikaa.

Kuvia harjoituksesta.

Ei kommentteja: