tiistaina, maaliskuuta 06, 2012


Lomailua ja satunnaista etätyöskentelyä


Lomapäivät ovat kuluneet hyväksi koetun kaavan mukaan. Unta niin pitkään kuin sitä riittää, tukeva aamiainen, ruoan laskettua ladulle, kiireetöntä hiihtelyä maisemia katsellen, kämpille palattua suihkuun ja suksihuoltoon, sitten laitetaan päivällinen, ja ilta menee helposti tuijotellen ihmettä, jota ei kotoa löydy: television ääressä.

Kellostapulinkurun ladun varrella on varoitusmerkki "Lumivyöry - Avalanche". Hiihtäjiä oli vähänlaisesti. Kurussa on lunta niukasti moneen aikaisempaan talveen verrattuna, mutta taatusti riittävä määrä vyöryyn, jos sellainen olisi tullakseen. Siitä ei nyt ollut pelkoa, mutta reipas etelätuuli tuuli pöllytti lunta tuolla Ylläksen latuverkoston tiettävästi toiseksi korkeimmalla kohdalla.

Työpuhelimen unohdin kotiin - en kylläkään tarkoituksella - ja kun tarkoitus on olla reissussa kaksi viikkoa, puhelin on jo matkalla postin mukana Hämeestä Meänmaalle. Akuutit työasiat hoituvat sähköpostitse. Työmaalla sattui käymään matkapuhelinoperaattorin kauppamies sopivasti vähän ennen lomallelähtöäni ja keksin pyytää häneltä "haastaviin olosuhteisiin" testikäyttöön nopeaksi kehumansa liittymän ja päätelaitteen. Mitään eräretkeilyä täällä ei harrasteta, mutta edellisvuosien kokemuksen perusteella DNA:n perusliittymällä ei ole edes Äkäslompolon kylällä saavutettu yleensä kuin GPRS-tason nopeuksia. Uusi liittymä ja "mokkula" sen sijaan tarjoavat 3G-yhteyden, usein jopa HSDPA:lla. Viimeviikkoisella Helsingin työreissulla totesin, että uusi "mokkula" ei pätki junassakaan, ei edes Riihimäen seutuvilla.

Jotta työpostit eivät vahingossakaan pääse unohtumaan, toimii postiliikenne Lumian Nokia Maililla helposti, lomailijan status huomioon ottaen ehkä jopa kiusallisen helposti. Nyt kun puhelinta on tullut käytettyä reilun kuukauden päivät, siitä on vaikea keksiä lisää hyvää tai pahaa sanottavaa ensivaikutelmien lisäksi. Näppäimistöön tottuminen on tietysti helpottanut kirjoittelua. Vähän pidemmänkin sähköpostin naputtelu onnistuu moitteetta myös pikkupakkasessa. Multimediaviesteissä näytti olevan ongelma, mutta se ratkesi Soneran palstalla opetetulla tavalla:
1. Avaa Verkkoasetukset-sovellus sovelluslistasta.
2. Valitse operaattoriksi joku muu kuin Sonera, esim. ACN ja poistu Takaisin-nuolella.
3. Käynnistä puhelin uudelleen.
4. Vaihda Verkkoasetukset-sovelluksessa operaattoriksi taas Sonera.
5. Käynnistä puhelin uudelleen.

Ei kommentteja: