torstaina, heinäkuuta 22, 2010


Ohjelmistot uusiksi


Puolisoni kyllästyi työasemansa Windows Vistan takkuiluun ja rippikoululeiriä pitämään lähtiessään jätti tehtäväkseni Windows 7 Pro -päivityksen. "Seiskaa" ei sanota niin persoksi raudalle kuin Vistaa, mutta katsoin asialliseksi hankkia myös kaksi gigatavua lisää muistia (mistä tuli mieleeni, että keväällä 1996 ostamassani Mikroid-merkkisessä kloonikoneessa – sellainenkin merkki oli olemassa noina pienten valmistajien kulta-aikoina – oli kahden gigatavun kokoinen kiintolevy, ja laite maksoi euroiksi muutettuna enemmän kuin puolisoni kolmivuotias DTK-klooni ja minun nykyinen tee-se-itse-pöytäkoneeni yhteensä).

Sen verran täytyy kehuaretostaa, että Windowsia ei tullut ladattua työmaan volume licensing -palvelusta tai muutoin kotikäyttöön arveluttavista lähteistä, vaan ostin sen OEM-tuotteena muistikampojen kylkiäisinä.

Työmaalla olen käyttänyt Windows 7:ää kohta vuoden ja ollut siihen tyytyväinen. Tosin suosikkiselaimeni SeaMonkey tapaa kaatuilla ahkerammin kuin Vistassa. Käyttöliittymä on toimiva. Paljon on uutta, ja 3.11:n aikuiset kikat pitävät edelleen kutinsa. Kotikoneessani Vista on kuitenkin täyttänyt tehtävänsä, enkä ole ryhtynyt päivitystoimiin.

Vanhaakin kaivataan


Mutta mistä Windows 7:ssä löytyy (Hyper)Terminal-ohjelma? Saman kysymyksen saattoi esittää jo Vistalle. Ei sillä, että sitä tavanomaisessa käytössä juurikaan tarvittaisi. Mutta työmaalla tuli äskettäin eteen IP-osoitteen määrittäminen kytkimelle. Se tehdään old-school-tyyliin sarjaliikennemoodissa, jolloin pääteyhteysohjelma on tarpeen.

Sarjaportillista tietokonetta ei sentään tarvinnut ryhtyä metsästämään, kun kytkimen mukana tullut ensikonfigurointikaapeli oli toisesta päästään USB-mallinen. Mutta XP-kone oli arvokas löytö.

2 kommenttia:

Jussi Kallioniemi kirjoitti...

Hei tuo terminaaliohjelma on tosiaan poistettu vistasta ja win 7.

Ovat varmaan ajatelleet, että modeemipohjaista pääteohjelmaa ei enään kukaan kaipaa.

Windows 7 olen kuitenkin huomannu olevan nopeammin käynnistyvä ja vähemmän neuroottinen kuin vista uacin suhteen. Terv Jussi

Hyvärinen J. kirjoitti...

Terve Jussi!

Samaan johtopäätökseen minäkin tulin. Vista-koneissa en ole osannut Hyperterminalia kaivata mutta nyt tuli tuo kytkimen asennus eteen. Aika vähän sille muuta käyttöä olisi enää nykyään. Ja saahan sille korvaajia, kuka tarvitsee.

Minäkin olen tykännyt 7:n nopeudesta. Voisi olla hyvä uudistus tähän "miniläppäriinkin" Vistan tilalle.