lauantaina, heinäkuuta 31, 2010


Autottomana automarketissa


Kokeilimme huviksemme, millaista on asioida automarketissa ilman autoa. Kohteeksi valitsimme Hämeenlinnan Tiiriön. Polkupyörä vei kotikylän asemalle, taajamajuna kaupunkiin, ja linja-autokyyti lähti suoraan junalta. Tampereen tai YTV... anteeksi HSL-alueen taksoihin tottuneesta - Seinäjoesta kaltaisista paikkakunnista puhumattakaan - Hämeenlinnan kolmen euron hintainen kertalippu kuulostaa kalliimman puoleiselta. Mutta hyvin Vekka linjansa ajaa.

En tunne Hämeenlinnan paikallisliikenteen logistiikan perusteita, joten hiukan kummastutti se, että viikonloppuisin ajavan linjan reitti kulki kyllä K-ryhmän automarketin vierestä mutta ei enää S-ryhmän. Ei pysäkki kauaksi jäänyt viimeksimainitustakaan, mutta sivuun kuitenkin.

Olimme suunnitelleet lähtevämme takaisinpäin pysäkiltä, jonka sitten totesimme poistetuksi. Kävelimme hiljakseen rautatieasemalle, koska sää oli miellyttävä eikä ostoksia oltu tehty kevyitä kantamuksia enempää. Kävely tuntui ainakin aluksi hyvältä idealta seisovasta pöydästä ahmittua lounasta ajatellen.

Keskustaan päästyä oikaisimme vanhan hautausmaan läpi. Puolisoni näytti esi-isänsä muistokiven. Hän syntyi samana vuonna, kun kolmetoista merentakaista siirtokuntaa julistautui itsenäiseksi liittovaltioksi ja kuoli kymmenen vuotta ennen kuin olisi nähnyt ensimmäisen junan kotikaupungissaan.

Kokemuksen perusteella voi sanoa, että autottomat, ei paikkakunnalla asuvat eivät kuulu automarketin ensisijaiseen asiakassegmenttiin. Tällaisten ostajien oma logistinen kapasiteetti ei mahdollista automarketin tarjonnasta hyötymistä siinä määrin, että julkisen liikenteen maksut huomioiden käynti olisi kannattava.

Asemalle käveltäessä puolisoni totesi, että ei toivoisi vielä olevansa naimisissa kanssani. Näyteikkunassa vihkipuvuksi tarjottu pellavaluomus oli mykistyttävä. Mutta miespuoliselle ei tarjottu vastinetta. Olisiko rengaspanssari ollut oikea valinta?

Talon asukkaille kirkon vihkioikeus on koko lailla yhdentekevä asia. Jos jokin hallinnollinen organisaatio edusti parasta saatavissa ollutta 1100-luvulla, sitä voi edustaa yhtä hyvin paras saatavissa oleva tätä kirjoitettaessa.

Ei kommentteja: