lauantaina, maaliskuuta 27, 2010


Talkootoimia


Talvi lienee tuntunut monesta pitkältä. Kevään merkit saavat aikaan monenlaista toimeliaisuutta. Pelastuspalvelunhälytyksiin on saanut herätä viimeksi kuluneen viikon aikana kahtena yönä. Ensimmäisellä kerralla hitaassa yöjunassa jossakin Oulun Kemin vaiheilla, joten tyydyin vain jatkamaan hälytysketjua sovitulla tavalla eteenpäin. Torstain vastaisena yönä peruutus tuli miltei samantien.

Viranomaisilla on nykyisin matala kynnys pyytää siviiliorganisaatioita apuun. Se ennakoi erilaisia, ehkä rakenteellisiakin, asioita yhteiskunnassa. Vastuita jaetaan vähä vähältä uudelleen. Taustalla on ainakin resurssien uusjako.

Jos tositoimiin en joutunutkaan, niin perinteinen maalisharjoitus tuli käytyä tällä kertaa Kylmäkoskella. Sieltä jokunen kuva suksivoidetahraisen linssin läpi.

Muutoin viikko on kulunut pitkähköjen työpäivien merkeissä. Bloggaamista tai muuta rakentavaa toimintaa ei ole juuri tullut harjoitettua. Hiihtämässä sentään käytiin muutamana iltana.

Lauantaille olisi ollut tarjolla museo-opintoja Hyvinkäällä. Oppia ammentamaan lähti hyvä joukko Museoveturiseuran miehiä. Päätin jättää kurssin väliin, vaikka en juuri voi alan opinnoilla kehuskella. Tähänastiset opintoni ovat jääneet kahden vuoden takaiseen avoimen yliopiston museologian peruskurssiin ja viimesyksyiseen, niinikään Suomen Rautatiemuseon järjestämään esineluettelointikurssiin. Kesäkauden koittaessa ja lumien sulaessa veturitallin tontilta tullee kuitenkin harjoitettua työssäoppimista. Olen joskus pohtinut, voisiko tuohon harrastepuuhaan rakentaa jonkinlaisen oppisopimuksen. Soveltuvia toisen asteen ammatillisia tutkintoja alalle ei ole, mutta jos kerran korkeakoulutkin saavat nykyään järjestää "oppisopimustyyppistä" eli oikeaan oppisopimukseen verrattuna kevyen kaavan mukaan toteutettavaa täydennyskoulutusta, voisi joku vastaava ratkaisu löytyä harrastepuolellekin.

Kuten VAPEPA-toiminnassa myös museoalalla tehtävää on siirtynyt yhä enemmän perinteisten palkkatyöorganisaatioiden ulkopuolelle. Taustalla on yksinkertaisuudessaan se, että työtä on enemmän kuin valmiutta maksaa siitä. VAPEPA-puolella toiminnan luonteen vuoksi koulutusta järjestetään paljon, ja tietyt muodolliset pätevyydet ovat lähes pakollisia. Museoharrasteet eivät ole samalla tavalla kriittistä toimintaa, mutta erilaiset kurssit tulevat sielläkin huutavaan tarpeeseen. Ja muodollistenkin sertifikaatien perään kyllä kysellään, jos olisi halu vaikkapa hakea säännöllistä yhteiskunnan rahoitusta tai ryhtyä harjoittamaan museoliikennettä.

Omiin suunnitelmiini kuuluu tänään kuusiaidan leikkaus.

Ei kommentteja: