keskiviikkona, lokakuuta 14, 2009


Arkisia pikkuasioita


Erehdyimme eilen jättämään ohrasämpyläpussin keittiön työpöydälle. Jonkin ajan päästä huomattiin kissaveljesten löytäneen iltapalaa. Viljami kävi luultavasti pudottamassa viljatuotteita lonkkatoipilaan velipojankin maistettavaksi. Ei tainnut olla hyvää kissojen suussa, mutta jokaista sämpylää oli silti pitänyt maistaa. Oksennushan moisesta hiilihydraattipommista tuli.

Tänään töissä oli mennä sormi suuhun, kun ihmeteltiin, miksi WWW-pohjaisen toimintajärjestelmän piirtosovellus ei toimi. Kyseessä on ennemmin niinsanottu sovelma kuin sovellus, enkä ollut tullut ajatelleeksi, että kaikissa työasemissa ei välttämättä ole asennettuna sopivaa Java-virtuaalikonetta. Lienen Sunin (tarkoitan yhdysvaltalaista ATK-firmaa, en paikallisradioasemaa, joka aamulinja-autossa mainostaa uskollisesti satakuntalaista moottorisahakorjaamoa) mainoksen uhri, kun olen pitänyt oletusarvona, että "Java technology is everywhere".

EU-komission hehkulamppukielto vaikuttaa mielenkiintoisella tavalla. Kotikylän marketissa ei myyty enää E27-kantaisia 25-wattisia hehkulamppuja. Teholuokassa 40-75 wattia niitä oli, mutta ne ovat turhan tehokkaita saunalamppuun. Sauna- ja pesutiloihin ei mielellään pienloistelamppua veisi – turhaa varovaisuutta ehkä. Halpahallista löytyi vielä 25-wattisia, ja niitä pitikin sitten ottaa hiukan varastoon. En tiedä, missä lamput on valmistettu, mutta merkki oli kotoinen Airam. Lieneekö totta se kansantarina, että tehtailija olisi aikanaan kääntänyt tuotemerkkiin mielitiettynsä etunimen?

Joskus nuokin loppuvat, ja on myönnettävä että moniin pienloistelamppuihin verrattuna 25 watin teho on tuhlaileva. Osaako joku suositella kohtuullisen pienikokoista E27-kantaista energiansäästölamppua, joka syttyisi mahdollisimman pienellä viiveellä ja olisi osoittanut kestävyytensä käytännössä?

2 kommenttia:

tommi kirjoitti...

Luulin, että sanoutuisin irti Suomen laeista vasta mediamaksun aikaan, mutta kävi näköjään aikaisemmin. Tarvitsisin nimittäin himmeäpintaisia hehkulamppuja. Jos sinulla olisi diilata niitä, sano vain paikka. Tulen sinne pyörällä. Ilman kypärää tietenkin.

Hyvärinen J. kirjoitti...

Harmi, ei taida näistä riittää diilattavaksi saakka. Ovat kyllä mattakupuisia. Nyt ovat kunniassaan ne pikkuliikkeet, joissa tavara kiertää hitaasti. Löytyykö siltä suunnalta kivijalka- tai puutalomallisia sähköliikkeitä, jossa eläkepäiviensä iloksi asiakkaita jututtaa entinen omistaja sillä aikaa, kun pojat ovat asennuskeikalla?