torstaina, elokuuta 27, 2009


Panos ilmastotalkoisiin


Harkitsimme pitkään ilmalämpöpumpun, tuon yhä useamman talon sähkönkulutusta sääntelevän ja ulkokuorta komistavan laitteen hankkimista omaan kotiin. Nyt sellainen viimein asennutettiin. Pumppu on melkoinen hittituote, ja valikoimissa on runsaudenpula. Myyjät, esitteet ja verkkosivut kertovat hienoja asioita, testit tuovat esiin ominaisuuksia lyhytaikaisessa käytössä ja nettifoorumeilta voi yrittää etsiä kokemuksia pitkäkestoisemmalla aikajänteellä. Suomi24-tyyppisiä keskustelupalstoja antoisammalta vaikutti ainakin lampopumput.info.

Tärkeimpinä valintakriteereinä pidimme valmistajan tunnettuutta, riittäviä nimellisominaisuuksia, takuuta ja asennuspalvelun kattavuutta. Mielenkiintoa ei ollut investoida paljon lupaaviin halpahalli-ihmeisiin eikä myöskään ottaa riskiä lyhyen takuuajan tai sekavan asennustoiminnan vuoksi – jos vaikkapa varsinaisen laiteasennuksen ja siihen oleellisesti liittyvän sähköasennuksen tekevät eri urakoitsijat, ei ole vaikea ennakoida, että mahdollisessa vikatilanteessa syntyy syyttelyn ikiliikkuja - vaikka laite sinänsä näyttäisi numeroarvoiltaan ja testituloksiltaan hyvältä.

Meille valikoitui neljä merkkiä, joiden kesken lopullinen valinta tehtiin laitetoimittajilta tarjouksia kysymällä: Fujitsu, IVT, LG ja Panasonic. Ensimmäistä ja viimeistä edusti sama paikallinen asennusliike. Panasonic on ilmalämpöpumppujen edelläkävijä maassamme, mutta sen nykymalleja ei laitetoimittaja suositellut kiusallisten vikojen ja takuuongelmien vuoksi. Verkkokeskusteluissa moitittiin ainakin ulkoyksikön laakereita. IVT:llä on kattava toimittajaketju. Se mainostaa massiivisesti, ei niinkään sanomalehdissä mutta erilaisilla rakennusalaan liittyvillä foorumeilla. Tavoitteena lienee tehdä merkistä jonkinlainen lämpöpumppualan teollisuusstandardi, missä on aika hyvin onnistuttukin. Hyvänä esimerkkinä on verkko-osoite www.lampopumput.fi. Ilmeisesti maahantuoja luottaa mainoksen mahtiin, kun kauppatapa on sellainen, että nimi pitää olla kauppakirjassa ennen kuin asentaja astuu jalallaan asennuspaikalle. Ostajalle jää aikamoinen vastuu valita mallistosta käyttö- ja asennusolosuhteisiin sopiva laite pelkkien paperien perusteella. Ei kiitos sellaiselle, vaikka tuotteet varmasti ovat periaatteessa hyviä. LG on ilmalämpöpumppujen kaunosielu, design-palkittu tuote, jonka tekniikassakaan ei ilmeisesti ole isompia ongelmia, kun takuu on pitkä. IVT:n tapaan myös LG:llä asennuksen tekee maahantuojan edustaja. Taannoin asuntomessuilta pyydystetty myyntimies lähti mielihyvin katsomaan tilannetta ja teki aivan kelpo tarjouksen. Hän jätti kuitenkin katsomatta tarkemmin sähköasennusmahdollisuudet, ja jälkeenpäin sanoen on todettava, että ehdotus olisi ollut aika kömpelö toteutettava. LG:n hinta oli kovanpuoleinen varsinkin messutarjouksen mentyä umpeen. Merkiksi valikoitui siis Fujitsu. Se vaikutti tasaisen harmaalta – tai paremminkin valkoiselta – työjuhdalta, jonka nykymallistosta ei pahaa sanaa tullut eteen käyttökokemuksia selaillessa. Takuu on LG:n tapaan pitkä. Laitetoimittaja tarjosi kattavan ja olosuhteet mainiosti huomioivan asennuspaketin. Mielenkiintoista oli se, että urakoitsija suositteli heti ns. 12-sarjan mallia, kun kilpailija olisi tarjonnut pienempää 9-sarjalaista (erityyppisestä tekniikasta alkunsa saavat numeromääreet eivät ole suoraan tehoa kuvaavia, mutta antavat suuntaa teholuokasta). Useampikerroksisessa asumisessa pieni ei aina ole kaunista. Fujitsu oli myös hinnaltaan varsin kilpailukykyinen.


Ulkoyksikkö on sellainen kuin ilmalämpöpumppujen ulkoyksiköt tapaavat olla.


Sisäyksikkö on sangen kodinkoneenomainen ja sopii hyvin keittiöön. Puolisoni sanoin se näyttää seinälle ripustetulta mankelilta.

Lyhyenlaiseksi jääneen kesäloman peruja sain pidettyä töistä vapaapäivän. Jäin seurailemaan asennustöitä joskin enimmäkseen pysyttelin poissa tieltä. Mutta kissojen mielestä asennustyökalut ja erityisesti työkalupakit olivat mielenkiintoisia. Pikku veljeksiä ei tarvinnut komentaa pois, kun asentajatkin olivat kissamiehiä.

Odotamme jo talvea paitsi hiihtokelien takia myös siksi, että uuden lämmityslaitteen vaikutus asumismukavuuteen ja sähkölaskuun joutuu tosipaikan eteen.

Ei kommentteja: