lauantaina, marraskuuta 05, 2005


Talkoot Blogistanissa II


Alkusanat uudelleen: Toista vuosikymmentä sitten silloisella Radio Mafialla kuului perjantai-iltaisin ohjelma, jossa muistaakseni nykyinen kansanedustaja Salovaara harjoitti "biisin raiskaamista". Sydäntäni raastaa, mutta interblogistisen suuntauksen vallitessa ajattelin yrittää saman suuntaista kirjallisuuden suhteen. Kohteeksi päätyi kotimaisen kirjallisuuden timantti.

Esiintyjät, syvästi sivistyneinä herroina tunnistanette roolinne. Vaikka Linna käsitteli tässä teoksessaan vain aniharvaa henkilöhahmoaan moitteettomana sankarina, tämän tarkoitus ei suinkaan ole siirtää Linnan omista hahmoistaan tekemää kriittistäkin kuvaa blogikirjoittajiin. Näyttelijöitähän me kaikki täällä olemme.

Sitten ryhdyttiin rakentamaan blogiyhteisöä. Pinserin Sami rakenteli listajärjestyksen määrittävän algoritmin ilman mitään päällysmiehen asenteita, vain sinne tänne luokan ja funktion kirjoittaen, ja näihin funktioihin hän liitti sellaisia pikku pääsiäismunia, jotka panivat blogikirjoittajat kuumiksi kireän listasijoituskilpailun odotuksesta.

Samin koodi oli todellakin luotu listasijoituskilpailua varten. Tieten oman ylivoimaisuutensa hän antoi rohkaisevia kommentteja kaikille ja sai aikaan tilanteen, jossa kirjoittajan koko kunnia oli hänen listasijoituksensa varassa.

- Tilatkaa te Lehden lukijat myös toi Lovelacen testi, että näkee sitten, kumpi saa enemmän lukijoita.

Lehti oli huumoriblogi, yleisön huvitukseen tarkoitettu tuote, jonka koko arkisto oli koostunut lukijoiden hauskuttamisen tarpeesta.

Lovelacen testi taas oli tieteellinen blogi, kireä ja aina vähän ärtynyt, jolle humanismi merkitsi niin paljon, että kirjoittaja saattoi saada raivokohtauksen sen johdosta, mitä tapahtui usein, sillä huolimatta provosoivista kirjoituksistaan ja ehdottomasta positivismistaan Ilkka ei saanut blogiinsa paljonkaan kommentteja. Kovan paikan tullen hän sekosi silmittömään vastakkainasetteluun ja hermostuneeseen mustamaalaamiseen.

Sijoituksen määrittävillä funktioillaan Sami loi pohjan koko listasijoituskilpailulle, sillä tämä oli haaste myös muille, siitä huolimatta että se synnytti top-100:ssa haasteellisen kuhinan.

Hei Sedis. Tee sinä dokumentaatiota Blogistanin kehittymisestä, kun olet oppinut historiatieteellisiä artikkeleita kirjottaan.

Sedis oli myös ryhtynyt bloggaajaksi. Ei siksi, että hän olisi itse listasta kiinnostunut, eikä hän olisi koodaamaan kyennytkään ja yhtä hyvin kuin listalaiset tiesivät listasijoituksen tekemän vaikutuksen todelliseen sisältöön, tiesivät he myös Sediksen listasijoituksen sellaiseksi kuin se oli, koska hän ei viljellyt sosiaalipornoa.

Sitten oli vielä pari alle top-100:n kirjoittavaa, Visa Kopu ja Cybbis, pahan akselirasva Mitvit ja vielä pari alle top-200:n kirjoittavaa.

Speksien laatiminen alkoi. Ensin hitaasti ja tasaisesti mutta kohta kohdalta kiihtyen, sikäli kun hiljaisuus hitaimmin päivittävällä herätti huomiota. Ja vaativana, harmia ja kiukkua herättävänä viilsi passiivisimpia kirjoittajia Samin pyyntö:
- Parannusehdotuksia.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mie kiistän jyrkästi, että Lehti pyrkisi miellyttämään lukijoitaan. Itse asiassa olen valmis antamaan siulle rahaa, jos muutat merkintääsi. (Eiku.)

Hyvärinen J. kirjoitti...

Olli, eihän Lehti miellytäkään ketään. Se hauskuttaa, ja kiitos siitä :-)