perjantaina, marraskuuta 04, 2005


Talkoot Blogistanissa I


Toista vuosikymmentä sitten silloisella Radio Mafialla kuului perjantai-iltaisin ohjelma, jossa muistaakseni nykyinen kansanedustaja Salovaara harjoitti "biisin raiskaamista". Sydäntäni raastaa, mutta interblogistisen suuntauksen vallitessa ajattelin yrittää saman suuntaista kirjallisuuden suhteen. Kohteeksi päätyi kotimaisen kirjallisuuden timantti.

Esiintyjät, syvästi sivistyneinä herroina tunnistanette roolinne. Vaikka Linna käsitteli tässä teoksessaan vain aniharvaa henkilöhahmoaan moitteettomana sankarina, tämän tarkoitus ei suinkaan ole siirtää Linnan omista hahmoistaan tekemää kriittistäkin kuvaa blogikirjoittajiin. Näyttelijöitähän me kaikki täällä olemme.


Blogilistan parannukset tehtiin nopeasti. Vaikka Maalainen tunsikin Pinserin Samin eräitä ideoita kohtaan vastenmielisyyttä, jopa lievää halveksuntaa, niin eräässä tärkeässä kohdassa Sami vei aseet häneltä. Sillä Samilta kävi koodaaminen.

Maalainen itse työskenteli tekemällä esityksiä listan parantamisesta ja esityksiinsä keskittyneenä, mutta Sami sen sijaan teki parannukset ohimennen, niin kuin vain siinä muun IT-konsulttina olemisen ohessa. Ja omalla, huolettomalla ja itsevarmalla blogipersoonallaan hän oli yhdessä Riitan kanssa ottanut ykköspaikan listalla haltuunsa. Ennen pitkää Maalainen myönteli Samin monet uudistukset hyviksi ja pani vastaan vain sellaisissa, jotka suosivat sisäpiiriä. Ja niissäkin täytyi useimmiten antaa periksi, sillä Sami osasi taitavilla toteutuksilla panna hänet asemaan, jossa kunnia oli pelastettavissa vain kehumalla uudistuksia.

Listauudistuksia koodatessaan Sami käsitteli ahkerasti päivittäviä vähän liian pienellä huomiolla. Hän tallensi muuttujaan blogin päivitysajan, testasi onko blogi päivitetty vuorokauden sisällä ja jos ei ollut, jätti aikaisemman päivitysaktiivisuuden huomiotta. Pitkän aikaa Maalainen tarkkaili sitä syrjäsilmällä, mutta ei sanonut mitään. Viimein hän alkoi merkittävästi kommentoida:
- Kuinka mahtaa kirjoittajien päivitysinto riittää? Kuinka vaan mahtaa riittää, kun sijoitukseen vaikuttaa niin vähän?
Sami ei ollut huomaavinaan, vaan uudisti listaa niin, että koko Blogistan kuhisi. Silloin naputti Maalaisen näppäimistö ja hän kommentoi paheksuen:
- Jos vähän kattosit... vähän niin kun rohkaisevammin... ettei päivittäminen lopu.
- Kyllä se on Maalainen sillä tavalla, että kuka ei kerää lukijoita, ei parane päivittämälläkään. Ja täytyy sinun ajatella päivitysten laatua. Ei nää haircut-päivitykset kiinnosta ketään siellä informaatiotulvassa kahta sekuntia.
- Tulee niin turhaksi tämä ahkera päivittäminen... Menee aikaa... Jos huomioisit sen vaan.Seuraavassa jaksossa noustaan katol... siis ryhdytään rakentamaan blogiyhteisöä ja mukaan saadaan uusia nimiä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Raikuvaa naurua Pinserin päämajasta :-)

Edublogi kirjoitti...

Tuntemattomat siinä taitavat keskustella. Lainaan teoksen, jotta löydän tyypit.