tiistaina, kesäkuuta 14, 2005


Päivä Helsingissä


Viranomainen kokoontui taas kerran Ammattienedistämislaitoksella. En ole enää vähään aikaan laittanut kravattia noihin kokouksiin. Tänään sai pikkutakkikin jäädä kotiin. "Gonahtamista" ilmassa?

Maisemia katsellessa tuli taas todettua, että pääkaupunkiseudun asujaksi ei pikkukaupungin pojasta olisi.

Käsiteltiin pääasiassa uusia tutkinnon perusteita ja keksittiin yhä uusia täsmennyksiä. Se on petollisen helppoa puuhaa. Toisaalta on varottava sitäkin, että vaatimustasoa nimenomaan teoria-asioiden osalta ei nosteta pilviin. Käytännön työn laatuvaatimuksia sopii ammattikoulututkinnossa ollakin - kuten on ollut tähänkin saakka - mutta olen kai aieminkin hieman karrikoiden todennut, että pian taidetaan alkaa tietokoneasentajalta edellyttää tiedekorkeakoulutason tietojenkäsittelyn/tietotekniikan aineopintojen laajuista teoriaosaamista varsinkin tietoliikennetekniikan osa-alueella, enkä tiedä, missä määrin se vastaa tarkoitustaan tutkintojen profiloinnissa koko koulutusjärjestelmän kannalta.

Joka tapauksessa teknisillekin aloille kaivattaisiin nykyistä enemmän "toisaalta ja toisaalta" -tyyppistä koulutusta "näin se on" -tyyppisen sijaan, jotta osaaminen kehittyisi vastaamaan käytännön vaatimuksia. Liian faktapohjainen toimintamalli saattaa johtaa seuraavan - sinänsä pienen, mutta valaisevan - esimerkin mukaisiin seurauksiin:

Käytännön asennustehtävän taustalla olevaa osaamista kartoitetaan näytöissä yleensä aiheeseen liittyvin kirjallisin kysymyksin. Verkkopalvelimen asennustehtävään liittyi mm. suunnilleen seuraavalla tavalla muotoiltu kysymys: "Onko seuraava väite kokonaisuudessaan oikein? - DNS-järjestelmän juurinimipalvelimien IP-osoitteiden on oltava konfiguroituna paikalliseen DNS-palvelimeen, jos sen on määrä palvella paikallisverkon lisäksi myös Internet-yhteyksiä. Juurinimipalvelinten osoitetiedot sijaitsevat tiedostossa nimeltä root.cache." (sanamuoto ei ole aivan täsmällinen viimeistä virkettä lukuunottamatta). Tämä väittämä on laatijansa mukaan kokonaisuudessa oikein. Minusta se ei ole.

"Toisaalta ja toisaalta" -näkökulman kannalta viimeinen virke on ongelmallinen ainakin BINDia POSIX-alustoilla käyttäville. Siellä kun voi tiedostonimi olla vaikka "hevosella.on.iso.paa.miettikoon.se", kunhan vain määrittää BINDin perusasetustiedostossa "."-vyöhykkeen käyttämään oikean nimistä tiedostoa.

Edellinen esimerkki oli lähinnä pilkunviilausta, mutta vähitellen olisi aika oppia, että myös tekniikassa ja varsinkin käytännön tasolla asiat ovat sangen relativistisia. Yleensäkin oikein/väärin-tyyppiset kysymykset ovat huonoja mittaamaan mitään todellista osaamista, ainakin kun kyseessä ovat käytännön asiat. Helppoja ne toki ovat - ainakin osaamisen tai "osaamisen" testaajan kannalta.

Kokous, viimeinen ennen kesätaukoa, sujui mukavasti ja päättyi sopivaan aikaan. AEL on pääkaupunkiseudulla mielipaikkojani. Kun kävelykin alkaa toimia lähes normaalisti, ajattelin käväistä toisessa sikäläisessä mielipaikassani Suomenlinnassa. En sen paremmin historiaa haistelemassa tai muulla kulturellilla tavalla aikaa viettämässä, mutta oluella. Hallituskin ilmoitti hyväksyntänsä aikeelle. Vanha aliupseerikerho lauttasataman lähellä osoittautui hyväksi valinnaksi. Mutta paljon nähneet syreenipensaat peittivät näkymän terassilta merelle ja tuuli oli viileä. Hätisti sisälle. Savuttoman salin ikkunasta näkyy merimaisema länteen. Puolipaneelit ja pönttöuuni. Tämä on myös itsepalveluperiaatteella toimiva Internet-baari. Sähkön saa näemmä talon puolesta, ja GSM-kenttä on hyvä pakettiradioverkon alustaksi.

Viereisessä pöydässä keskusteli arvokkaan näköinen - kaikella hyvällä sanoen paikan ilmeisestä nykyasiakaskunnasta hiukan poikkeavan oloinen - seurue, joka puhui politiikkaa kuin työasioita. Mainitsivat viime perjantai-iltana sotilastapahtuman yhteydessä Järvenpäässä esiintyneen aseistakieltäytyjien kojun. Näkyvyyttä kyseisellä tempauksella on sitten ollut. Puheista päätellen nämä iltapäiväoluiden tai -viinilasillisten nauttijat olivat puolustusministeriön väkeä. Pukuseurueen paikan valinta ei sitten ihmetyttänytkään sen enempää.

Ei kommentteja: