sunnuntaina, huhtikuuta 13, 2014

MOOC:eja ja pääsiäistrulleja

Perjantaisen työpäivän vietin jo omaksikin kevätkauden perinteeksi muodostuneessa
ITK-tapahtumassa Hämeenlinnassa. Täytyy sanoa, että antia ei tällä kertaa voinut suuremmin kehua. Tuntui, että esitykset olivat enimmäkseen julkisella rahalla toteutettujen projektiorganisaatioiden esittelyjä, ja sisältö oli melko ohutta. Päätösluento, joka yleensä on ollut ajatuksia virittelevä tai vähintään lennokas, toisteli nyt asioita, joista luennoivat yli 20 vuotta sitten eri aikakauden ja eri tekniikan miehet Hemánus ja Nordenstreng esittelemättä niitä silloinkaan uutuuksina.

Vuoden iskusana taisi olla MOOC (massive open online course), eli suurelle ennalta valikoitumattomalle joukolle suunnatut verkkokurssit. Minulle jäi hämäräksi, onko Suomessa muita tällaisia verkko-oppimisympäristöjä kuin alallaan jo varsin tunnetut Helsingin yliopiston tietojenkäsittelyopin verkkokurssit. Sotaväen PVMoodle on käyttäjätunnuspolitiikkansa ja tekniikkansa puolesta MOOC, mutta ei sielläkään voi kuka tahansa rekisteröitynyt ryhtyä tekemään opintosuorituksia.

Yksittäisenä seikkana opin, että MOOC-konseptinkin taustalla esiintyy muuan nimi.

Toinen hajahuomio perjantailta: Maalainen, Suomen blogigenren varhaisvuosien yksi suuri hahmo on näkyy vaihtaneen vaihteeksi television puolelle.

Viikonloppu on mennyt flunssasta toipuessa ja Vakuutusoppi-kirjan parissa. Sunnuntaiaamupäivänä kävi sateisesta säästä huolimatta virpojia, ensi kertaa moneen vuoteen. Trulleja oli kaikkiaan yhdeksän, kolmessa eri ryhmässä. Vaikka välissä on ollut monia virpomattomia palmusunnuntaita, tuli onneksi nytkin varauduttua trullien palkkasaataviin riittävällä määrällä suklaamunia. Virpominen taisi tehota, kun olotila oli iltapäivällä jo kuntosalikelpoinen.

Ei kommentteja: