sunnuntaina, huhtikuuta 06, 2014Kevään rituaaleja

Talvea ei juuri ollut, mutta tietyt rituaalit aloittavat kevään. Perjantaina Veturimuseolla vierailivat vuoden ensimmäinen turistit, syntymäpäiviä juhliva senioriryhmä naapurikaupungista. Museo avautuu varsinaisesti vasta kesäkuussa, mutta harrastajaporukalla pyritään järjestämään opastuksia tarvitsijoille mahdollisuuksien mukaan.

Lauantaina vaihdoin autoon kesärenkaat. Ne olisi voinut vaihtaa jo viikolla, mutta kaksi oli talven aikana tyhjentynyt. Syy kiilteli urien välissä: ilmeisesti viime kesän ikkunaremontin yhteydessä pihaan oli jäänyt nauloja, jotka olivat loppusyksyn aikana päätyneet renkaisiin. Kaksi kesää ajettujen nokialaisten pinta on vielä hyvä, joten paikkauttaminen, 15 euroa kappaleelta, oli kustannustehokas ratkaisu. Samalla tuli varattua ensi talvea varten uudet Hakkapeliitat vanhan varaston keväthintaan.

Rengaspaineiden tarkastuksen yhteydessä tein shoppailukierroksen kylän kaupoissa: kirjakaupasta luentopaperia, polkupyöräliikkeestä ilmakiväärinhauleja ja -tauluja ja marketista kurkkua, banaaneja, maitoa ja jäätelöä. Haulit tulivat Saksasta ja banaanit Perusta; muu oli avainlippuhenkis. Veturitallillakin poikkesin, mutta siellä oli hiljaista. Ennen saunaa käytiin kullan kanssa hölkkäämässä aurinkoisessa ja tuulisessa illassa.

Sunnuntaiaamupäivän ohjelmassa oli suksien puhdistus, varastorasvaus ja pussittaminen. Talven kilometrisaldoksi jäi helmikuun ensimmäisen viikon aikana hiihdetyt 50 kilometriä, melkoinen pudotus edellistalven yli 1100:sta. Lunta ei yksinkertaisesi ollut, ja pohjoisen hangille ei nyt ollut mahdollisuutta lähteä. Viimeksi yhtä heikko hiihtotalvi minulla oli neljännesvuosisata sitten. Aika lämmin ja vähäluminen sekin kai oli, mutta ennenkaikkea armeijassa ei jostain syystä silloin juuri suksia käytetty.

Toivottavasti uusi hiihtokausi alkaisi ajoissa. Sitä silmälläpitäen muistutus itselle tulevaan syksyyn: vanhoihin vapaan tyylin suksiin tuli varastorasvaksi Startin violettia - ei muuta kuin siklauksen jälkeen menoksi - ja uudempiin perinteisen hiihtotavan sivakoihin hieman enemmän valmistelutöitä vaativaa peruspohjavoidetta.

Iltapäivän ohjelmaan kuului verkkaisen pyhäpäivän henkeen sopivasti urheilutalon kuntosalia, pataruoanvalmistusta ja ateriointia. Salilla muuan kanssatreenaaja antoi vinkin vatsalihasliikkeiden tehostamisesta niskan takana pidettävän jumppakepin avulla. Yksinkertainen mutta yllättävän tehokas lisä, kun yläkropan painoa ei pääse hyödyntämään niin paljon.

Ei kommentteja: