lauantaina, helmikuuta 09, 2013Varhainen kevätjuhla

Kiinassa vietetään tänään uudenvuoden eli kevätjuhlan, chūnjién (春节) aattoa. Tosin Kansantasavallan myötä uusi vuosi, xinnián (新年), alkaa sielläkin Iulius Caesarin mukaan lasketulla ja sittemmin paavi Gregorius XIII:n nimissä tarkennetulla tavalla samoihin aikoihin kuin meillä.

Kiinalaiset uskovat vanhan kalenterinsa periytyvän ajalta ennen kulttuurinsa kirjallisia lähteitä, 2100-luvulta eKr. alkaen vaikuttaneen Xia-dynastian aikakaudelta. Kalenteri perustuu "10 taivaalliseen runkoon" (十个 天干) ja "12 maalliseen oksaan" (十二个 地支). Tästä kalenterista johdetaan joissain länsimaisissakin piireissä suosiossa olevat kiinalaiset horoskoopit. Niiden mukaan muuten sekä puolisoni että minä olemme kukkoja, (), minä tosin päivää vaille koira, gǒu ().

春节 好!


Lumitöiset viikonloppuaamut

Aamuherätys ei ehtinyt tapahtua pyöräkuormaajan möyrintään tai peruutuspiippailuun tien varressa. Kuulin kyllä, mutta jäin vielä petiin. Lumi oli kevyttä kolattavaa.

Iltapäivän puolella lähdin käymään ladulla. Tulin laittaneeksi lompakkoni - samalla kertaa tarkoitus oli käydä kylällä kaupassa - auton katolle, kun lakaisin kolalta säästyneitä lumisateen rippeitä autotallin ovelta. Sinne se jäi. Onneksi kotikylän väki on avuliasta ja reilua. Kartanontien varrella asuva oli huomannut pudonneen lompakon ja korjannut sen talteen. Kiitokset löytäjälle!

Ladut tehdään kotikylässä samankaltaisella kalustolla kuin vajaan viiden sentin levyisten muovisuksien tultua kaiken kansan ostettaviksi 70-80-lukujen taitteessa: moottorikelkalla ja perässä vedettävällä lanalla. Tuoksun, tai paremminkin sen puuttumisen, perusteella kelkka on nykyään nelitahtinen. Järjestelmä toimii hyvin ja nyt taas yhä paremmin. Olisikohan ollut ensimmäinen kerta tällä vuosituhannella, kun latukone työsti uraa lauantaipäivänä.

Saunaa lämmittäessä lumisade oli taas alkanut. Pyhäaamuna on lumitöitä odotettavissa

Kevätjuhlan hengessä saunajuomana oli pullolliset viikko sitten Hämeenlinnasta haettua 青岛-kaljaa, Tsingtaoa. Tuotemerkin kohdalla vanha transskriptio sallittaneen. Ja myrskylyhdyt pantiin pihalle, toinen niistä Kiinassa tehtykin.

Ei kommentteja: