torstaina, kesäkuuta 24, 2010


Suoretkellä


Juhannusaatonaaton päiväretkikohteeksi valikoitui Teuravuoma, Suomen suurin suoalue. Alueesta lähes 5 800 hehtaaria kuuluu Natura 2000 -verkostoon. Kulkeminen suolla on helppoa vuosina 2000-2003 uudelleenrakennetun pitkospuureitin, paikallisittain telatien, ansiosta.Alunperin telatie rakennettiin helpottamaan kolarilaisten Kurtakon, Venejärven ja Teurajärven kylien välistä liikennettä vuosina 1868-1881, samoihin aikoihin, kun etelän liikenneoloja kehitettiin ja hajanaista maata yhdistettiin rautateiden rakentamisella. Alkuperäistä telatietä ylläpidettiin paikallisin voimin aina 1960-luvun alkuun saakka, jonka jälkeen valtion ylläpitämän maantieverkoston kehittyminen yhdessä kylien tyhjenemisen kanssa vähensi telatien tarvetta, ja pitkospuut jäivät lahoamaan suohon.

Viime vuosikymmenen alussa telatie rakennettiin uudelleen Lapin ympäristökeskuksen, Lapin yliopiston, Kolarin kunnan ja työvoimahallinnon hankkeina pääosin EU-rahoituksen turvin. Tarkoituksena oli parantaa Ylläksen vetovoiman potentiaalista nauttivan mutta samalla hiukan sen varjoon jäävän lähialueen matkailullista vetovoimaa ja edistää matkailuyrittäjyyden edellytyksiä. Sanotaan, että telatien uudelleenrakentamisprojekti käänsi monen paikallisen mielet aiempaa EU- ja Natura-myönteisimmiksi ja lähensi kyliä uudelleen paitsi toisiinsa myös keskustaajamaan.

Kävelimme telatien alkuperäistä linjausta noudattelevan noin kymmenen kilometrin lenkin Kurtakosta Särkilehdon polkuristeykseen ja takaisin. Vaikeakulkuiset paikat ylittävine pitkospuineen, laavuineen ja lintutorneineen alue on mitä mainioin kohde luonto- tai muulle retkeilylle.Enemmänkin kulkijoita pitkospuille olisi tänään mahtunut. Suurin osa telatien kulkijoista edusti paikallista hirvieläimistöä. Nuoret porot tulivat hyvin lähelle, mutta sitten väistivät suon puolelle. Taisivat vieraskoreasti todeta, että omat sorkat kantavat suolla paremmin kuin kaksijalkaisten kengät.

Juhannuksen alla on tapana käydä viinakaupassa. Niinpä vierailimme aikaisemmilta pohjoisen reissuilta tutussa poikkeamiskohteessa.

Hyvää juhannusta blogin lukijoille!

Ei kommentteja: