perjantaina, kesäkuuta 26, 2009


Shine on, society, shine on, liberty


Kotiin tultuani odotti postilaatikossa kirjatun kirjeen saapumisilmoitus. "Ei tämä ainakaan kertausharjoituskutsu taida olla", sanoin postineidille, kun hän ojensi ison punavalkoisen kuoren.

Kuori oli Edupolin, ja siellä oli paperi, jonka saavuttaminen alkoi välillä näyttää toivottomalta: johtamisen erikoisammattitutkinnon (PDF-tiedosto, 73 kB) eli JET:n tutkintotodistus. Ryhdyin suorittamaan tutkintoa keväällä 2007 ja osallistuin valmistavan koulutuksen useimpiin lähiopiskelupäiviin. Koska kyseessä on erikoisammattitutkinto, ei varsinaisella opiskelulla, koulun penkillä istumisella, ole kovin suurta painoarvoa. Keskeistä on tutkinnon suorittamista varten kerättävän aineiston hankkiminen, mikä tässä tutkinnossa tarkoittaa erilaisten johtamistilanteiden dokumentointia, analysointia ja arvioittamista. Toki valmistavalla koulutuksellakin on oma merkityksensä. Meitä oli mukana hieno tiimi eri koulutusorganisaatioista ympäri maata.

Tutkinnonsuorittamiseen sopivia tilanteita minulta ei puuttunut, päinvastoin. Pian kevään 2007 jälkeen työtehtäväni vaihtuivat melko nopeassa tahdissa eräänlaisesta opettaja-tiiminvetäjästä aikuiskoulutusyksikön apulaisrehtorin, sitten yksikön rehtorin ja viimein koko kuntayhtymän kehitysjohtajan virkatehtäviin. Tilanteita riitti, mutta ne tulivat eteen niin nopeasti, joskus voimallisestikin, että aikaa ei tuntunut mitenkään olevan tarpeeksi niiden vangitsemiseen erikoisammattitutkinnon tason edellyttämällä tavalla. Ja on tunnustettava, että olin lähtenyt hankkeeseen kuin soitellen sotaan. Erikoisammattitutkintoa ei suoriteta – eikä tietenkään pidäkään voida suorittaa – samalla tavalla letkeästi svengaillen kuin vaikkapa yliopistollisia perus- tai aineopintoja.

Jossakin vaiheessa viime vuonna onnistuin ryhdistäytymään ja saamaan tutkinnonsuorittamisen vauhtiin. Monta haastetta oli edessä, ja jouduin tekemään tosissani töitä alkuvaiheen laiminlyöntieni korjaamiseksi. Tutkinnon järjestäjän Edupolin tuki oli hienoa koko ajan – kiitos erityisesti Tuulalle, Merville ja Jounille. Samaten oma työyhteisö oli erinomainen tuki; kriittisissä viime vaiheissa erityisesti Kirsi, Päivi, Jukka, Voitto, Raimo ja Paul. Ja tietenkin Lahden suunnalta Juha.

Muut keväällä 2007 aloittaneista saivat tutkintonsa valmiiksi selkeästi minua aiemmin. Muuan heistä palkitsi itsensä ja perheensä Kiinan-matkalla. Puolisollani ja minulla on aikomus kerran elämässä tehdä taiji-muotoa Kiinan muurilla. Mutta sen aika ei taida olla vielä.

Oikeastaan eilisen aliupseerikerhokeikan olisi voinut jättää tähän päivään, kun on oikein johtajanpaperitkin taskussa. Mutta työpäivä meni tiiviisti uuden ammattikoulurakennuksen sähkö- LVI- ja sisustuslinjauksia suunnitellessa. Ja iltakeikalle ei ollut enää hyvä lähteä, huomenna kun on talkoot veturitallilla. Ruohonleikkuu kotipihassa kelpasi hyvin iltapuhteeksi.

Otsikon lyriikka on noin neljännesvuosisadan takaa yhdeltä kasaripopin legendalta. JET-tutkinnoilla ei myyvästä nimestään huolimatta jetsettien ovia kolkutella, eikä ole tarvettakaan, mutta video on hauska ollessaan vapaa yhtyeen joillekin tuotoksille ominaisesta pateettisuudesta. Herrojen Gold, Lloyd ja Mertens muotitietoisuus näyttää nykymittapuulla hauskalta. Ja Youtube on hauska tarjotessaan mahdollisuuden tallentaa ja nähdä populaarikulttuurin historiaa:

Ei kommentteja: