lauantaina, maaliskuuta 22, 2008


Vapaalla tyylillä


Meillä kun ei ole televisiota, on mielenkiintoista katsella Internetistä löytyvän tarjonnan kautta vaikka vuoden 1985 hiihdon maailmanmestaruuskisoja Seefeldistä. Ne olivat ensimmäiset arvokisat, joissa virallisesti käytettiin luistelutyyliä. Siihen aikaan suosittua oli yksipuolinen luistelu, jossa toinen suksi etenee ladulla ja toisella potkitaan vauhtia luistelupotkuin. Samoihin aikoihin käytettiin perinteisestä hiihtotavasta yhäkin hämmästyttävältä kuulostavaa diagonaalityyli-nimitystä.

Jos yksipuolinen luistelu näyttää nykykatsojan silmän hassulta, on se käytännössäkin erikoista. En ole vahvoilla missään luistelutekniikassa, mutta tuo vasta oudolta tuntuu. Kotikylän kuntoradalla on vielä sen verran lunta, että vapaan tyylin hiihtely onnistuu. "Diagonaalityylillä" tulisi vaikeuksia.

Pääsiäisen kunniaksi koristelimme hieman rautatieaseman museovitriiniä ja käytin auton pesukoneessa. Jonoa oli, kuten aina. Kun pesuhallin numerotaulu vaihtui omaani edeltäneeseen numeroon, ei kukaan ajanut sisään. Odotin hetken ja menin itse. Pesun jälkeen kävin kassalla sanomassa, että jono kulkee nyt yhden askeleen hallin numerotaulua edellä. Myyjä ilahtui kovin, kun asia tultiin kertomaan, ja päivitti numerotaulun vastaamaan todellista tilannetta. Tällaista tapahtuu aina silloin tällöin, mutta ilmeisen harva vaivautuu asiasta kassaa informoimaan - ennen kuin joku mielestään turhaan odotellut tai muutoin jonotusnumeroiden täsmäämättömyyteen kiukustunut sen tekee.

Ei kommentteja: