torstaina, syyskuuta 01, 2005


Päivän atk-vinkki Windowsien asentajille


Jos NT-tyyppisellä Windowsilla (mm. 2000 tai XP) varustettuun työasemaan halutaan jälkeenpäin syystä tai toisesta (esimerkiksi vanhat pelit) asentaa toiseksi käyttöjärjestelmäksi 9x-tyyppinen Windows (95, 98 tai Me), syntyy tunnetusti ongelmia. Kaikkien Windowsien käynnistystiedostot kun haluavat majailla kiintolevyn ensisijaisella osiolla (C:) riippumatta siitä, mille levyasemalle itse Windows asennetaan. Siten jokainen Windows-versio kirjoittaa asentuessaan C:-aseman käynnistyssektorin haluamakseen. Eli kun 9x-vanhuksen asentaa vaikkapa XP:n rinnalle jälkikäteen, lakkaa XP toimimasta, kun C:-aseman uudelleen kirjoitettu käynnistyssektori palvelee vain 9x:ää. (Toisinpäin asennus onnistuu - eli 9x:n jälkeen asennetaan XP - mutta tämä lienee nykypäivänä melko harvinainen skenaario, kun 9x:t ovat harvinaistuneet ja XP on usein esiasennettuna koneessa. Jos 9x on asennettu ennen XP:tä, tunnistaa XP sen asentuessaan ja osaa luoda automaattisesti ns. kaksoiskäynnistyksen vaadittavine tiedostoineen ja asetuksineen.)

Ratkaisuksi tarvitaan 9x:n käynnistyslevyke, jonne kirjoitetaan esimerkiksi Notepadilla seuraava lähdekoodi, joka luo käynnistyssektoriongelman ratkaisussa vaadittavan bootsect.dos-tiedoston C:-aseman pääkansioon:

L 100 2 0 1
N C:\BOOTSECT.DOS
R BX
0
R CX
200
W
Q


Kyllä, se on sitä, miltä se näyttääkin.

Tiedosto tallennetaan siis käynnistyslevykkeelle esimerkiksi nimellä read.src. Nyt työasema käynnistetään käynnistyslevykkeen avulla. Kun se on tehty, kirjoitetaan komentokehotteessa käsky debug < read.src. Nyt C:-asemalle syntyy kaivattu bootsect.dos-tiedosto. Mutta vielä joudutaan tekemään lisää töitä.

Työasema käynnistetään nyt XP:n käynnistys-CD:llä, ja Welcome-ruudussa valitaan vaihtoehto R eli järjestelmän korjaus. Tämä avaa ns. palautuskonsolin. Kun palautuskonsoliin on kirjauduttu, annetaan komento fixboot c:, joka kirjoittaa C:-aseman käynnistyssektorin XP:n mukaiseksi. Tämä yhdessä edellä luodun bootsect.dos-tiedoston kanssa ratkaisee alkuperäisen ongelman, eli nyt kaksoiskäynnistyksen uuden ja vanhan Windowsin kesken pitäisi toimia.

Matala valo


Suorituskykyvirittelystä innostautumattomalle tietokonetekniikka on toisinaan tylsää, mutta joskus mielenkiintoistakin, kun eteen tulee hieman tavanomaisesta poikkeavia ongelmatilanteita.

Illalla kutsuivat taas luistimet ja sauvat. Tällä kertaa pääsin peesaamaan. Syksyn tulon huomaa jo tuohon aikaan valon mataluudesta ja metsänvierten henkäyksestä. Ja sanotaan tämä taas kerran: olisi oikein hienoa, jos ihmiset käyttäisivät asianmukaisia suojuksia tai edes kypärää. Varsinkin miespuolisilla tuntuu olevan henkilökohtaisen suojauksen osalta paljon parantamisen varaa. Kosketus maanpinnan kanssa ei ole mukava, sen tiedän kokemuksesta, eikä kukaan ole niin taitava, että sen voisi ainakaan ääritilanteessa välttää. Siksi toiseksi suojukset tekevät käyttäjästään paljon fiksumman näköisen rullailijan verrattuna suojaamattomaan.

Ei kommentteja: