sunnuntaina, toukokuuta 29, 2005


Tour de Sääksmäki


Perinteinen Sääksmäen rovastikunnan pyörälenkki ajettiin tänään. Rovastikuntaan kuuluu kuusi seurakuntaa: Akaa (irtautui Sääksmäestä vuonna 1483), Kylmäkoski (irtautui Akaasta vuonna 1892), Sääksmäki (emäseurakunta; perustettu viimeistään vuonna 1340 - muuten, paavi Benedictus XII:n Avignonissa päiväämästä kirjeestä, jonka perusteella Sääksmäki ajoitetaan, on tänään kulunut 665 vuotta ja yksi päivä, tuolloin voimassa olemattoman gregoriaanisen kalenterin mukaan tarkasteltuna), Urjala (irtautui Akaasta vuonna 1540), Valkeakoski (irtautui Sääksmäestä vuonna 1940) ja Viiala (irtautui Akaasta vuonna 1926). Yhteinen talous on Akaalla ja Kylmäkoskella sekä Sääksmäellä ja Valkeakoskella, mikä voi johtaa tulevaisuudessa seurakuntien määrän vähenemiseen. Tai sitten ei, koska oma seurakunta on täysin ymmärrettävistä syistä tärkeä paikallisen identiteetin muovaaja. (Muuten, sattumaa tai ei, on rovastikunnan maantieteellinen alue täsmälleen sama kuin on seudun Vapaaehtoisen pelastuspalvelun aluetoimikunnan alue.)

Rovastikunnassa on kaikkiaan seitsemän kirkkoa: edellä mainittujen kuuden seurakunnan kirkot, joiden lisäksi on Sääksmäen seurakuntaan kuuluva Metsäkansan kirkko, joka rakennettiin 1930-luvulla palvelemaan laajan seurakunnan - silloin vielä myös itsenäisen kunnan - itäpuolen asukkaiden hengellistä elämää.

Puolisoni ja minä lähdimme hiljaista maantietä kohti Urjalaa aamuisen sateen tauottua. Sieltä Kylmäkoskelle, Viialaan, Metsäkansaan, Valkeakoskelle, Sääksmäelle ja Akaaseen. Reittivalintamme tuotti poljettavaksi noin sadan kilometrin matkan. Lähes jokaisella kirkolla nautimme tarjottua mehua ja Sääksmäellä voileipääkin. Todennäköisesti jossakin paikallisessa leivinuunissa paistettu hiivaleipä maistui enemmän kuin hyvälle. Siellä oli messu juuri päättynyt, ja tuttuja oli kirkolla enemmänkin.

Sateelta vältyttiin, mutta epävakainen sää luultavasti verotti osanottoa. Toisaalta tuuleton aamu ja heikkotuulinen päivä tarjosivat siltä osin hyvän ajokelin. Kaksikymmenvuotiaan retkipyöräni kanssa olin välillä melkein kateellinen puolisoni uuden pyörän kevyelle rullaamiselle.

Ei kommentteja: