maanantaina, elokuuta 02, 2004

Eilisten sanomalehtien katsaus

Mikään ei ole niin vanha kuin eilinen sanomalehti, mutta vanhoista asioista kiinnostuneena on mukava lukea vaikka vanhaa Hesaria.


Lehdessä kiinnitettiin huomiota usean artikkelin verran mielenterveysongelmiin, jotka varsinkin nuorten ja opiskelijoiden keskuudessa ovat kasvaneet. En nyt toista sen enempää artikkeleissa esitettyjä näkemyksiä kuin viime viikkoista verkkopäiväkirjamerkintäänikään, joissa kirjoitettiin ehjien perheolojen merkityksestä.


Menköön jeesustelun puolelle tai ei, nostaisin esiin yhden näkökohdan, joka ei ole lainkaan omaperäinen. Kun selailin lehden muita artikkeleita uutis- ja urheiluosien ulkopuolelta, niistä monia isoja yhdisti jollakin tavalla seksi. Oli asiaa seksikaupasta, homobaareista (tuttu nimi kirjoittajana, terveisiä jos tähän joskus törmäät!) ja median kuvamaailman vaikutuksista lapsiin. Aiheuttaako jatkuva seksin ja siihen liittyvien asioiden läsnäolo mediaympäristössä epäterveitä vaikutuksia yleisöön? Ei välttämättä suoraan, mutta välillisesti: muokkaamalla käsityksiä ihmisarvosta ja ihmissuhteista ja luomalla tosielämää vastaamattomia mielikuvia. Voisin kuvitella, että erityisesti nuoriin ihmisiin tällä on vaikutusta myös mielenterveyden kannalta Jos ihminen kokee tavalla tai toisella jäävänsä ulkopuolelle jostakin arvokkaasta ja tärkeästä - jota ei ehkä tosielämässä edes ole olemassa, mutta mielikuvamaailma voi olla liian hallitseva - ongelmille on rehevä kasvualusta.


Yleistä napinaa jatkan viittaamalla yleisönosastokirjoitukseen, jossa muuan koulutusjärjestelmäntutkija (kiva ammatti, oletan) moittii koulujärjestelmää koulutusihanteen romuttamisesta. Syntipukiksi nostetaan opetushenkilökunnan rekrytointi. Kirjoittaja kritisoi erityisesti hyvä veli - tai hyvä sisar -järjetelmänä pitämäänsä piirrettä, että joskus opettajaksi tulee valittua "kolmikymppinen maisterismies" jatkotutkinnon suorittaneen sijasta, koska valituksi tulleella on esimerkiksi urheiluseura-ansioita.


Nyt on kysyttävä, kumpi ideaalityyppi menestyisi todennäköisemmin ala-asteen vilkkaiden oppilaiden opettajana, kun vastakkain asetetaan nimenomaan nämä kirjoituksessa mainitut ominaisuudet: juniorivalmennusta vuosia harjoittanut maisteri vai kirjastoissa saman ajan istunut tohtori?


Varsinaiseen koulutusjärjestelmäongelmaan kirjoittaja mielestäni viittaa liian lyhyesti. Koulu on vieraantunut työelämän käytännöistä, hän sanoo. Tästä tutkijaihminen varmasti voisi kirjoittaa paljon enemmänkin aina kutkuttavan henkilöstöpolitiikan sijasta. Tosin toisaalla lehdessä kuvataan lähes farssinomaisesti - tulee mieleen vanha Ikuinen kahvitauko - sitä, miten työelämä itse alkaa paikoin olla vieraantunut työstä.


Takaisin verstaaseen

Oma työstä vieraantumiseni loppui tänään, kun oli taas aamulla hypättävä linja-autoon. Loma oli ihan mukava, vaikka mitään erityistä ei juuri tullutkaan tehtyä. Tosin myönnetään suosiolla, että syötyä ja juotua tuli liikaa.


Tehokasta(?) työelämään siirtymistä yritin avittaa illalla luistimilla. Korvalappustereoiden kuuntelu on laji ja suorituspaikka huomioon ottaen liikenneturvallisesti hieman arveluttavaa, mutta silti: Moni varmaankin tuntee Tapparan maalilaulun "Life is life", jota kuulemma Matti Nykänenkin on siteerannut ja jonka takana oli muistaakseni Opus-niminen yhtye joskus 1980-luvulla. Entä muistaako joku Ilveksen vastaavaa vanhaa samalta vuosikymmeneltä? Eikös se ollut "Caccia alla volpe" tai jotain sinnepäin, ettei vain joskus aikaisemminkin mainostamieni herrojen Turatti & Chieregato mahtipontista tuotantoa. Aikana, kun pop-musiikissa ääntä tehtiin vielä suoraan siniaallosta veistämällä, tuotettiin hyvää liikunnallisiin aktiviteetteihin soveltuvaa musiikkia ;-)


Nyt pitäisi alkaa myös opetella menemään ajoissa nukkumaan.

Ei kommentteja: